Zomernota 2020
portal

Beleidsontwikkelingen

Mooi en Duurzaam Zwartewaterland

Mooi en Duurzaam Zwartewaterland

Omgevingswet
De landelijke invoeringsdatum voor de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. De minister voor Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe datum 1 januari 2022 is. Een belangrijke reden voor het uitstel is de Coronacrisis. Een tweede aanleiding is dat voor de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet nog flink wat stappen gezet moeten worden. Het Digitaal stelsel is onder meer bedoeld voor het aanvragen van vergunningen. Verder moet de ruimtelijke regelgeving nog worden afgerond. Over de nieuwe invoeringsdatum is vooraf overleg gevoerd met de koepels van de decentrale overheden.

De VNG heeft een overzicht opgesteld van minimale vereisten waaraan gemeenten moeten voldoen voordat de Omgevingswet in werking treedt. Met ons plan van aanpak spelen we hierop in. Door de latere invoeringsdatum spreiden we de activiteiten iets meer uit over de tijd. In 2020 wordt daarom een deel van ons budget voor de invoering van de Omgevingswet niet besteed.

Omgevingsvisie

In het voorjaar heeft de gemeenteraad de ambities voor onze Omgevingsvisie bekrachtigd. Inmiddels zijn deze opgenomen in de concept Omgevingsvisie. Voorafgaand aan het formeel ter inzage leggen van de visie worden alle betrokkenen op de hoogte gebracht van de wijze waarop de resultaten van het participatietraject verwerkt zijn in de Omgevingsvisie. Dit doen we via een presentatie van de concept Omgevingsvisie aan de samenleving. Daaraan voorafgaand vindt de presentatie van het concept aan de raad plaats. Het is de bedoeling dat de raad nog voor de zomer het visiedocument vrij geeft voor inspraak. Na het verwerken van eventuele zienswijzen is het de bedoeling dat de gemeenteraad de Omgevingsvisie nog dit jaar vaststelt.

Ondernemen
Programmeringsruimte voor bedrijven

We zetten onze programmeringsruimte in om ons lokale bedrijfsleven zoveel mogelijk in de eigen kern te faciliteren. In Zwartsluis en Hasselt heeft onze gemeente nog enkele bedrijfskavels beschikbaar. In de eerste helft van 2020 zijn een aantal kavels hiervan reeds in optie genomen of verkocht.
In februari is de nota van uitgangspunten voor de uitbreidingen van het bedrijventerrein Zevenhont aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het gaat om circa 17 hectare in het oosten en 15 hectare (beiden netto) in het zuiden. Doel van de nota is om vóór de start van de formele procedures omgevings- en economisch gerelateerde uitgangspunten vast te leggen. Op basis van de ter inzagelegging kunnen de uitgangspunten worden aangevuld of genuanceerd.

Agenda Regio Zwolle (Human Capital)

In de "nieuwe agenda" van de Regio Zwolle zijn een aantal onderwerpen opgenomen waaraan gezamenlijk wordt gewerkt. De gemeente Zwartewaterland participeert onder andere in de thema's Human Capital Agenda, economie en bereikbaarheid.

Topwerklocatie

Het plan Topwerklocatie is in uitvoering. Het onderzoek naar de energiebehoefte van het cluster en het opstellen van mogelijke business cases voor opwek van duurzame energie loopt.

Verkeer en Uitvoeringsprogramma Werken

In samenwerking met de Provincie Overijssel en gemeenten in de regio wordt een risico-inventarisatie opgesteld naar de grootste verkeersrisico's. Voor Zwartewaterland is de risico-inventarisatie inmiddels in concept gereed. In de loop van dit jaar wordt een gezamenlijke uitvoeringsagenda opgesteld.
De fietsagenda wordt in de tweede helft van dit jaar opgesteld. Dat betekent dat waarschijnlijk dit jaar nog niet gestart wordt met de uitvoering van met name de infrastructurele projecten, omdat deze een ruime voorbereidingstijd vragen.
Vooruitlopend op deze fietsagenda is en wordt dit jaar een aantal maatregelen voorbereid en uitgevoerd zoals de maatregelen bij de Vaartweg in Hasselt, de snelheidsremmende maatregelen aan de Westerkaai en tijdelijke maatregelen aan de Tagweg in Genemuiden. Inmiddels zijn we in gesprek met de ontwikkelaar van Tag-West over structurele verkeersveilige maatregelen aan de Tagweg.
Het Uitvoeringsprogramma Werken ligt goed op schema. Het Uitvoeringsprogramma heeft betrekking op onze kapitaalgoederen zoals wegen, bruggen en groen.

Wonen

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de woningbehoefte in Zwartewaterland.

Hasselt om de Weede

De gemeenteraad is geïnformeerd over de start van fase 1B van Hasselt om de Weede. In fase 1B is ruimte voor circa 180 woningen, onderverdeeld in Noord, Midden en Zuid. Het terrein van fase 1B-Zuid is inmiddels bouwrijp. De particuliere woningbouwkavels zijn (nagenoeg) verkocht of onder optie. De bouwplannen voor de projectbouw van een levensloopbestendig hofje met 12 woningen, 12 veranda-rijwoningen en 4 twee-onder-een-kap woningen zijn vergevorderd. De verwachting is dat de bouw van de woningen en appartementen in 2020-2021 kan starten. Vanaf 2022 is er dan weer behoefte aan nieuwe woningbouwgrond. Om deze reden is gestart met de ontwikkeling van het resterende deel van fase 1B. De resultaten van het gestarte woningbehoefte-onderzoek zullen richting geven aan de te realiseren woningtypes en beoogde doelgroepen.

Tag-West

In Tag-West is de afgelopen tijd ingezet op het overdragen van eigendom. De straten die de OCG heeft gerealiseerd worden door ons geïnspecteerd. Wanneer deze in orde zijn worden zij overgenomen door de gemeente. Hiervoor worden wij dan weer het eerste aanspreekpunt voor de inwoners. De eerste fase van Tag-West heeft nog ruimte voor circa 40 tot 50 woningen, waarover de OCG in overleg is met de gemeente qua invulling. Daarna moet worden gekeken naar de tweede fase van TAG-West waarin nog eens ruimte is voor 240 woningen. Het bestemmingsplan hiervoor moet nog worden opgesteld. Verbeterpunten uit de eerste fase nemen wij zorgvuldig mee bij de nieuwe ontwikkelingen.

Starterslening

Er ligt een voorstel bij de gemeenteraad om in te stemmen met het voortzetten van het verstrekken van startersleningen en akkoord te gaan met het verhogen van de aankoopgrens tot € 230.000 en hiervoor budget beschikbaar te stellen. Met het verstrekken van startersleningen willen wij bestaande koopwoningen beter bereikbaar maken voor starters. Om op die manier de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Met het verhogen van de aankoopgrens komen er meer woningen in aanmerking om met een starterslening gefinancierd te worden. Hiermee verruimen we de aanbodkant van woningen voor starters.

Energietransitie (RES)

Vorig jaar publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord. Met elkaar gaan we de CO-2 uitstoot sterk verminderen. In 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Één van de afspraken is dat 30 energieregio's in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (zon en wind) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. In de Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke regio zijn eigen keuzes. Het concept-bod van de Regio West Overijssel is gereed. Het bevat het Regio-aandeel aan de landelijke opgave van 35Twh grootschalige opwek van duurzame energie op land. Dit concept bod moest op 1 juni aangeboden worden aan het Rijk. Als gevolg van de Corona-crisis is recent bekend geworden dat de Nederlandse energieregio's hiervoor meer tijd krijgen, namelijk tot 1 oktober. Wel worden de regio's opgeroepen om voorlopige concepten al voor 1 juni in te leveren. Dit maakt het voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) mogelijk een tussentijdse kwalitatieve analyse te doen. De regio West-Overijssel blijft ook op deze datum koersen. Vanaf 1 oktober volgt een kwalitatieve en kwantitatieve analyse (bijdrage aan de opgave 35Twh) door het PBL. Uiterlijk 1 februari 2021 zijn de resultaten bekend. Wanneer met de optelsom van de dertig regio's de landelijke doelstelling niet wordt bereikt, volgt een verdeling naar de regio's van de restopgave. Na de verwerking hiervan stellen de raden en staten de RES 1.0 vast. De landelijke termijn voor het uitbrengen van het daaropvolgende RES bod 1.0 door de regio's is uitgesteld naar 1 juli 2021.
De door onze raad in 2019 vastgestelde gemeentelijke ambitie met ruimte voor zon en wind is ingebracht in het regionale concept-bod.

Vitaal Platteland

Het Ministerie van LNV heeft in 2019 het veenweidegebied Noordwest Overijssel geïnformeerd over een voorgenomen rijksbijdrage van maximaal 2,6 miljoen voor de gebiedsagenda Vitaal Platteland. De vorm waarin het bedrag wordt toegekend (Decentralisatie-uitkering of Specifieke uitkering) is nog in onderzoek bij het Rijk. De bedoeling van het ministerie is wél om het bedrag dit jaar aan de Provincie beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de Gebiedsagenda die de samenwerkende overheidspartners in Noordwest Overijssel vorig jaar hebben opgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 11:46:18 met de export van 06/16/2020 11:44:24