Zomernota 2020
portal

Beleidsontwikkelingen

Zorgzaam en Levendig Zwartewaterland

Zorgzaam en Levendig Zwartewaterland

Visie Sociaal Domein

Aan het begin van het jaar heeft de gemeenteraad de visie op het Sociaal Domein "Schouder aan Schouder 2020-2024" vastgesteld. De visie geeft richting aan de verdere transformatie van het Sociaal Domein. We richten ons op de doorontwikkeling vanuit de vraag van de inwoners. Zij staan centraal. De thema's in de visie leggen onderling verbinding tussen de beleidsvelden van het Sociaal Domein en waar dit kan met het fysieke domein. Rode draden in de Visie zijn het 'Bewegen naar Preventie' en het 'Verstevigen van de duurzame relatie met onze Partners'. De omgekeerde toets is door-ontwikkeld, wat inhoud dat we de wettelijke kaders wat meer loslaten en de hulpvraag van onze inwoners vanuit een brede blik naar welbevinden benaderen.
De integrale verordening is een instrument dat het gedachtegoed van de omgekeerde toets en de visie ondersteunt en de wettelijke kaders meer met elkaar verbindt. De regels voor zorg, jeugdhulp en ondersteuning bij werk en inkomen waren eerder vastgelegd in 11 verschillende verordeningen. Sinds januari 2020 zijn deze 11 verordeningen samengevoegd in één verordening Sociaal Domein.

Waarom één verordening Sociaal Domein? Met de nieuwe verordening komt de hulpvraag centraal te staan, in plaats van de regels. We kijken eerst naar de hulpvraag en daarna pas of het past binnen de wettelijke kaders van het sociaal domein.

Verbinding lokaal onderwijs en Jeugdhulp

Vanuit het onderwijskansenbeleid is de opdracht geformuleerd om te werken aan de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp. Inmiddels is er een netwerk ontstaan van onderwijs, jeugdhulpaanbieders, welzijnswerk en de gemeente en is er een ambitieovereenkomst ondertekend. Dit is een eerste stap om met elkaar te kijken naar kansen en mogelijkheden in de domeinen ‘passend onderwijs’ en jeugdhulp.

Keuzevrijheid inwoners en maatwerkvoorzieningen

Met de inkoop van de maatwerkvoorzieningen begeleiding en hulp bij het huishouden is de door het bestuur gewenste optimale keuzevrijheid voor inwoners bij het contracteren van maatwerkvoorzieningen als uitgangspunt gehanteerd. Voor begeleiding is met circa 75 aanbieders een contract gesloten. Voor hulp bij het huishouden 10. Uitzondering is de maatwerkvoorziening hulpmiddelen. De aanbesteding hiervan is dit voorjaar afgerond en heeft geleid tot een overeenkomst met 1 leverancier. Het is in deze branche voor onze gemeente niet efficiënt om meerdere leveranciers te contracteren.

Huisbezoek ouderen

Met de wijkverpleging is een pilot gestart in de kern Genemuiden. Ouderen van 80 jaar is een huisbezoek aangeboden. Dit huisbezoek wordt afgelegd door de wijkverpleging en is gericht op informatie en het bieden van ondersteuningsmogelijkheden. De pilot wordt geëvalueerd. Op basis daarvan wordt gekeken waar het project waar nodig verbeterd kan worden. Verdere uitbreiding van de huisbezoeken wordt opgepakt zodra huisbezoeken weer bij oudere inwoners mogen plaatsvinden.

Arbeidsparticipatie

Vanaf 2020 werken we aan de hand van een driesporenbeleid, waarbij uitstroom naar werk en ontwikkeling op de participatieladder de belangrijkste doelen blijven. Het biedt de mogelijkheid om de begeleiding en bemiddeling van onze klanten meer gestructureerd en tijdgebonden vorm te geven. De drie sporen zijn: directe bemiddeling, re-integratie en participatie.

Minimabeleid en Armoede

Aan het begin van het jaar is de evaluatie van het minimabeleid aan de gemeenteraad aangeboden en zijn aanbevelingen gepresenteerd voor nieuw beleid of wijzigingen van bestaande regelingen. In 2020 ontwikkelen wij nieuw armoedebeleid per 2021. Hierin verwerken wij de resultaten van het onderzoek dat wij in 2020 doen naar een participatieregeling 18+. Verder geven wij uitvoering aan de voor 2020 geplande activiteiten ter voorkoming van armoede en schulden.

Leefbaarheidsplannen

Voor het opstellen van de Omgevingsvisie zijn vorig jaar ontmoetingen met inwoners georganiseerd. Deze gesprekken hebben geleid tot het formuleren van ambities en opgaven voor de kernen en het buitengebied. Deze gesprekken bieden tevens input voor de leefbaarheidsplannen: met een groep vertegenwoordigers van de inwoners en het werkveld praten we samen door over de opgaven: onder andere verkeersveiligheid, beter bereikbare centra, toerisme, de sfeer van de openbare ruimte, ontmoetingsplekken, toegankelijkheid voor minder validen en het opsporen van eenzaamheid zijn hierbij aan de orde gekomen. De leefbaarheidsplannen, waarin deze opbrengst wordt verwerkt, zijn bedoeld om Zwartewaterland mooier te maken en leefbaar te houden. Dit proces ronden we af, wanneer de Corona-maatregelen dit weer toestaan.
Voor Quick wins die inwoners belangrijk vinden heeft de raad een bedrag beschikbaar gesteld. We kunnen deze snel uitvoeren. Zo is er een vlindertuin aangelegd op de Kamperzeedijk, een vissteiger geplaatst bij het Varkensgat en is het klimaatadaptief maken van de Tromstraat nagenoeg afgerond. Andere zaken kennen wat uitstel vanwege de crisis, zoals de historische route en activiteiten met inwoners rondom biodiversiteit.

Cultuurhistorie
Veerpoort Hasselt

Er is nader archeologisch onderzoek gedaan naar de fundamenten van de Veerpoort. Deze geven een beeld van verschillende tijdslagen die elk hun eigen verhaal vertellen. De omgevingsvergunning voor de bouw van de poort is aangevraagd. De bouw staat in de eerste helft van 2020 gepland. Daarna starten we met de herinrichting van de Hoogstraat.

Hooibergenterrein Hasselt

In 2018 hebben wij opdracht verleend aan de organisatie BOEi voor een haalbaarheidsonderzoek voor herontwikkeling van het hooibergenterrein. Als uitgangspunt voor de herontwikkeling gelden de doelen uit de notitie 'Herontwikkeling Hooibergen Hasselt' van de werkgroep Hooidelta. De gemeente heeft een faciliterende rol. Het haalbaarheidsonderzoek is begin 2020 afgerond. Naar verwachting zal in de tweede helft van 2020 bestuurlijke besluitvorming plaatsvinden over het vervolg.

De  Kaai Hasselt

De Kaai wordt op dit moment heringericht ter hoogte van het brugwachtershuisje. De rijbaan is deels her-straat, de keermuur is geplaatst en grotendeels opgemetseld.

Geschiedenisroute Hanzestad Hasselt

Er is een route ontwikkeld die de geschiedenis vertelt van de Hanzestad Hasselt Bedevaartsoord. De conceptteksten van het verhaal zijn gereed. Voor de uitvoering hebben we ook contact met pandeigenaren. Zodra de situatie het toelaat gaan we dit verhaal ook visualiseren in de openbare ruimte.

Zwartewatersklooster

Het historische verhaal van Zwartewatersklooster wordt weer beleefbaar gemaakt. Een stichting met betrokkenen uit het gebied maakt daarvoor plannen. Deze ideeën zijn door de stichting begin 2020 met de inwoners besproken tijdens een informatiebijeenkomst in Zwartewatersklooster. Informatie over de bewonersgeschiedenis vormt de basis. De komende periode vindt bureauonderzoek plaats naar de geografische, historische en archeologische informatie die bij verschillende partijen beschikbaar is.

Informatie over erfgoedbeleid en monumenten

Op onze gemeentelijke website is actuele informatie te vinden over erfgoedbeleid, monumentenzorg en de gemeentelijke monumenten.

Toerisme en recreatie

We verbinden onze gemeentelijke inzet op het gebied van toerisme en recreatie met regionale en provinciale processen. De jaarafspraken met Marketing Oost, die voor ons de toeristische merken IJsseldelta en Hanzesteden vormgeeft, zijn specifiek gericht op vraaggerichte ondersteuning van onze lokale (evenementen-)organisaties. Eveneens zijn in regionaal verband nieuwe afspraken over het beheer, onderhoud en doorontwikkeling van de wandel- en fietsroutenetwerken in ontwikkeling. Verder draait Zwartewaterland mee in de beide provinciale onderzoeken naar de vitaliteit van de dag- en verblijfsrecreatie in Overijssel. Over de resultaten van de vitaliteitsonderzoeken en de impact op de lokaal benodigde (financiële) vervolgacties wordt de raad begin 2021 geïnformeerd.

Privatiseren passantenhaven Genemuiden

Het afgelopen half jaar zijn we met verschillende maatschappelijke organisaties in gesprek geweest over de privatisering van de passantenhaven in de binnenhaven van Genemuiden. Doel is de inkomsten ten goede te laten komen aan de samenleving, maar ook om de gastvrijheid in de binnenhaven te verhogen. Met een viertal organisaties zijn we in de afrondende fase om het dagelijks beheer ook daadwerkelijk over te dragen.

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs

In 2019 is een nieuw Integraal Huisvestingsplan voor het Onderwijs (IHP) opgesteld. Hierin kijken we vooruit naar de periode 2020-2040. Het IHP is nog niet vastgesteld. Wij zijn hierover met de schoolbesturen in gesprek. De financiële gevolgen worden betrokken bij de behandeling van de Kadernota 2021-2024.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 11:46:18 met de export van 06/16/2020 11:44:24