Zomernota 2020
portal

Programma's

Mooi en Duurzaam Zwartewaterland

Wat gaan we daarvoor doen?

Duurzaamheid&Energietransitie

Waar we voor gaan

Duurzaamheid pakken we integraal aan: het thema duurzaamheid nemen we mee in ieder beleidsstuk en uitvoeringsmaatregel waar het relevant is.

Activiteit(en)

We denken actief mee in de totstandkoming van diverse plannen binnen de organisatie (leefbaarheidsplannen, Omgevingsvisie, etc.). Daarin geven we opwek van duurzame energie een plek. Denk aan zonneparken en windmolens.

We werken verder aan het opstellen van de warmtetransitievisie en uitvoeringsplannen (uiterlijk in 2021 vaststellen). Hierin maken we keuzes voor de warmte voorziening per wijk of buurt en bepalen we een volgorde en werken we participatie uit.

Bij de decembercirculaire 2019 zijn hiervoor middelen beschikbaar gesteld. Wij zijn gestart met de voorbereiding.

Waar we voor gaan

Met Wetland Wonen komen we de prestatieafspraak na dat een energie-neutrale sociale woningvoorraad eerder bereikt wordt dan 2050.

Activiteit(en)

We maken prestatieafspraken met Wetland Wonen, zie ook het onderdeel duurzaam wonen.

De prestatie-afspraken met Wetland Wonen zijn gemaakt. Onder andere gaat het hierbij om het gasloos en Bijna Energie Neutraal realiseren van gebouwen (BENG). Volgens afspraak worden de nieuwbouwwoningen ontwikkeld binnen de BENG uitgangspunten.Een andere prestatie-afspraak is dat een derde van de bestaande woningen de komende 10 á 15 jaar ingrijpend vernieuwd wordt, waarbij onder andere de energetische kwaliteit van de woningen wordt verbeterd. Ook hieraan wordt uitvoering gegeven, onder andere via het aanbrengen van schilisolatie.

Waar we voor gaan

Het bedrijfsleven stimuleren we om duurzamer te worden. Dit aspect betrekken we bij vergunningverlening, toezicht en handhaving. We stellen extra eisen ten aanzien van duurzaamheid.

Activiteit(en)

We zijn met het bedrijfsleven in gesprek en draaien mee in gezamenlijke projecten. Onder andere in projecten die vanuit de Topwerklocatie zijn geformuleerd in 2019. Vergunningverlening/handhaving zet hierop in.

Waar we voor gaan

We streven naar verduurzaming van bedrijventerreinen: nieuwe terreinen worden duurzaam ingericht. Bij voorkeur functioneren zij klimaatneutraal. Samen met het bedrijfsleven zetten we ons in voor de verduurzaming van bestaande bedrijventerreinen.

Activiteit(en)

We werken samen met het bedrijfsleven de inzet op de verduurzaming van de bedrijventerreinen uit.

Waar we voor gaan

Er is een samenhangende visie op de ruimte voor duurzame energieopwekking. Daarmee wordt duidelijk wat de gemeentelijke opgave is in de energietransitie. Het programma energietransitie is het vertrekpunt voor de Regionale Energie Strategie (RES).

Activiteit(en)

In 2019 is het programma voor de energietransitie vastgesteld. De opgave wordt ruimtelijk en integraal vertaald in de Omgevingsvisie en –plannen.

We nemen onze eigen inzet voor het programma mee in de gesprekken over het RES bod West Overijssel dat in 2020 wordt gedaan.

We ontwikkelen beleid en instrumentarium ten behoeve van het realiseren van de opgave voor de energietransitie.

Door de corona maatregelen ontstaat vertraging bij het ontwikkelen van beleid en instrumentarium voor het realiseren van de opgave van de energietransitie. Communicatie en participatie vereisen gesprek en ontmoeting. En dat is niet mogelijk op het gewenste niveau. De landelijke termijnen voor onder andere het uitbrengen van het RES bod 1.0 is uitgesteld naar 1 juli 2021.

We starten met de realisatie van duurzame opwek van energie door bijvoorbeeld initiatieven te faciliteren.

Waar we voor gaan

We stimuleren particuliere initiatieven (zoals energiecoöperaties) op het gebied van de opgave voor de energietransitie. Participatie voor een breed publiek wordt zo mogelijk.

Activiteit(en)

We ondersteunen de Coöperatie Energiek Zwartewaterland bij de voorbereiding van projecten waarbij de omgeving kan participeren. Met nieuwe initiatiefnemers gaan wij in gesprek en gaan met hen na op welke wijze wij ze kunnen ondersteunen.

We faciliteren scholen, BSO’s en andere doelgroepen structureel bij lesmaterialen en excursies via het natuur- en milieueducatie aanbod van Natuur en Milieu Overijssel.

Waar we voor gaan

Een inwoner of groep inwoners kan op één plek terecht voor zowel technische als financiële arrangementen om de eigen woning aan te passen aan de toekomst.

Activiteit(en)

We werken op basis van de inzet vanuit het energieloket en richten dit op de warmtetransitievisie en de wijkuitvoeringsplannen die in 2021 vastgesteld worden. Dit gaat over welke wijken voor 2030 van het aardgas af moeten.

Waar we voor gaan

Woningen worden duurzaam gebouwd en we zetten in op verduurzaming van bestaande woningen (nul-op-de-meter). De duurzaamheidslening is in Zwartewaterland beschikbaar.

Activiteit(en)

Nieuwbouw wordt inmiddels aardgasloos gebouwd. We draaien mee in het project Energie Neutraal Verbouwen samen met Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Staphorst en Steenwijkerland.

We helpen woningeigenaren verder vanuit het energieloket en de aanpak voor de bestaande bouw.

Door de corona maatregelen kunnen bijeenkomsten niet doorgaan. We ontwikkelen een werkwijze waarbij we op afstand online informatie geven en adviesgesprekken houden. Dit biedt ook kansen, omdat we daardoor misschien ook met andere woningeigenaren in contact komen dan tijdens de bijeenkomsten.

De Barsbeek is als eerste pilotwijk gestart met het realiseren van een aardgasloze wijk.

Waar we voor gaan

Met een verduurzamingsplan voor schoolgebouwen en gemeentelijke gebouwen zorgen we ervoor dat we de eigen behoefte aan energie duurzaam en liefst binnen de gemeentegrenzen opwekken.

Activiteit(en)

In de meerjarenonderhoudsplannen nemen we mogelijke duurzaamheidsmaatregelen op. Deze plannen ronden we in 2020 af.

Met de inkomsten vanuit verkopen van maatschappelijk vastgoed verduurzamen we de krachtpanden. Planning is om de krachtpanden in 2030 op orde te hebben.

Waar we voor gaan

We realiseren LED-verlichting zo snel mogelijk in alle straten.

Activiteit(en)

We evalueren het vervangingsplan verlichting (van geel naar wit licht) dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en bepalen op basis hiervan de vervolgacties.

Waar we voor gaan

Er zijn voldoende (in totaal 15 in 2020 en 56 in 2025 op basis van onderzoek van de netbeheerder) laadpalen voor elektrisch rijden. Er is een plankaart met potentieel geschikte locaties.

Activiteit(en)

We doen mee aan de concessie Overijssel/Gelderland voor laadpalen. Hiermee verwachten we in de komende jaren te kunnen voldoen aan de behoefte aan laadpalen voor elektrisch rijden. Op basis van de plankaart beoordelen we aanvragen.

We hebben inmiddels 8 van de 15 geplande openbare laadpalen laten plaatsen. We verwachten niet om dit jaar de geplande 15 te bereiken.

We stellen geen uitvoeringsplan duurzame mobiliteit op met gemeentelijke partners. Maar we zijn volgend in de concessie voor OV, investeren de komende jaren in de fietsinfrastructuur en gaan in gesprek over verduurzamen leerlingenvervoer.

Waar we voor gaan

De gemeente wil versneld onafhankelijk zijn van aardgas en ten minste voor 2040. Dat betekent dat de gemeente de woning- en gebouweigenaren daarin begeleidt.

Activiteit(en)

We maken een plan om woningeigenaren en gebouweigenaren te begeleiden als het gaat om onafhankelijkheid van aardgas. Het betreft de warmte transitievisie en wijk uitvoeringsplannen voor de wijken die voor 2030 van het aardgas af gaan.

We starten iets later met het opstellen van de warmte transitievisie en de wijk uitvoeringsplannen. We verwachten wel dat besluitvorming volgens planning kan lopen.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 11:46:18 met de export van 06/16/2020 11:44:24