Zomernota 2020
portal

Programma's

Zorgzaam en Levendig Zwartewaterland

Wat gaan we daarvoor doen?

Ontmoeting in vitaal centrum

Waar we voor gaan

We stellen samen met inwoners leefbaarheidsplannen per kern op.

Activiteit(en)

We herijken de bestaande organisatiestructuren van de leefbaarheidsplannen en maken afspraken met betrokken inwoners en (maatschappelijke) partners over de uitvoering daarvan.

Samen met inwonersWe hebben tijdens de ontmoetingen aan inwoners gevraagd wat men belangrijk vindt. Op basis hiervan hebben we opgaven geformuleerd voor de kernen en het buitengebied. Met een groep vertegenwoordigers uit de inwoners en het werkveld praten we samen door over de opgaves: wat kunnen we doen om de opgaves uit te voeren en wat is er voor nodig? Met de werkgroepen is onder meer gepraat over verkeersveiligheid, toerisme, de sfeer van de openbare ruimte, toegankelijkheid voor minder validen en eenzaamheid.

We onderzoeken de mogelijkheden om het gevoel van veiligheid en leefbaarheid onder de samenleving in beeld te krijgen, onder andere via één wijkanalyse per kern (als pilot).

We onderzoeken de mogelijkheden om het gevoel van veiligheid en leefbaarheid onder de samenleving in beeld te krijgen, onder andere via één wijkanalyse per kern (als pilot).

We inventariseren de behoefte aan goede hangplekken voor ouderen en jongeren. Dit wordt betrokken bij het Buitenruimteplan.

Binnen de ontwikkeling van de leefbaarheidsplannen en het buitenruimteplan worden natuurlijke looproutes en ontmoetingsplekken benoemd. De input hiervoor komt vanuit de inwoners via gesprekken en een enquête die is gehouden.

We geven uitvoering aan de vijf unieke Leefbaarheidsplannen.

Samen naar een leefbaar Zwartewaterland.Inwoners zetten zich in om kernen en buitengebied mooier te maken en leefbaar te houden. Samen met inwoners maakt de gemeente plannen om de kernen en het buitengebied van Zwartewaterland mooier te maken en leefbaar te houden. Dit zijn de zogenoemde leefbaarheidsplannen. Ontmoetingsplekken, beter bereikbare centra en het opsporen eenzaamheid zijn thema’s die nadrukkelijk in de werkgroepen voren kwamen. Voor het buitengebied was de winst dat vertegenwoordiging vanuit het hele buitengebied voor het eerst samen om tafel zat. Vanwege de coronacrisis is het nu nog niet mogelijk om de leefbaarheidsplannen af te ronden. Dit kan pas als we de samenleving weer aan het woord kunnen laten.

We geven uitvoering aan de Quick wins die uit de ontmoetingen zijn voortgekomen.

De raad heeft een bedrag beschikbaar gesteld voor een aantal Quickwins. Dit zijn activiteiten die inwoners belangrijk vinden en die zijn benoemd tijdens de ontmoetingen. Deze activiteiten kunnen we snel uitvoeren. Zo is er een vlindertuin aangelegd op de Kamperzeedijk, een vissteiger bij het Varkensgat, is er een boom gesnoeid in Hasselt zodat een monument beter zichtbaar werd en werd er een BSO opgestart op de Driester. Het klimaatadaptief maken van de Trompstraat is nagenoeg afgerond. Er is gestart een aanvraag voor de steiger in de kolk van Zwartsluis, met het digitale dorpsplein en de bloembakken voor het centrum van Zwartsluis zijn besteld. Andere zaken kennen wat uitstel vanwege de crisis, zoals de historische route en activiteiten met inwoners rondom biodiversiteit zijn uitgesteld. Er loopt een onderzoek naar het dupliceren van het beeld van de leeuw bij de Veerpoort te Hasselt.

We geven uitvoering aan het privatiseren van het dagelijks beheer van de passantenhaven in de binnenhaven van Genemuiden en het effect hiervan evalueren.

Het afgelopen half jaar zijn we met verschillende maatschappelijke organisaties in gesprek geweest over de privatisering van de passantenhaven in de binnenhaven van Genemuiden. Doel is om de inkomsten ten goede te laten komen aan de samenleving, maar ook om de gastvrijheid in de binnenhaven te verhogen. Met een viertal organisaties zijn we in de afrondende fase om het dagelijks beheer ook daadwerkelijk over te dragen. Gezien de huidige omstandigheden zijn de gesprekken stil komen te liggen, maar zodra mogelijk worden deze zo spoedig mogelijk hervat.

Waar we voor gaan

In onze kernen worden functies zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk gecombineerd.

Activiteit(en)

We stimuleren de uitbouw van bibliotheken als ontmoetingsplek, als toegang tot het loket sociaal domein en als plaats voor informatievoorziening.

In elke bibliotheekvestiging is een advies-, informatie- en ontmoetingspunt (aio) ingericht. In 2020 willen we onze visie over de bibliotheekvoorziening in Zwartewaterland actualiseren. Dit doen we binnen het traject van de nieuwe cultuurnota. Dit geldt ook voor 2.2

In samenwerking met de Bibliotheek Zwartewaterland wordt in de drie vestigingen een loketfunctie ingericht voor het sociaal domein. De vestiging in Hasselt dient daarbij als pilot.

toelichting zie 2.1

We geven uitvoering aan het uitvoeringsprogramma Krachtig Accommoderen (voorzieningenniveau).

In het gemeentelijk beleid ‘krachtig accommoderen’ is vastgesteld dat de gemeente maatschappelijke functies samengevoegd en krachtpanden ontwikkeld worden. Omdat we onze krachtpanden willen verduurzamen, starten we met een pilot om ons gemeentehuis te verduurzamen. Aansluitend worden in de Meerjarenonderhoudsplannen die we voor onze panden opstellen duurzaamheidsparagrafen toegevoegd. Hiermee worden de kansen per specifiek gebouw inzichtelijk gemaakt.

Waar we voor gaan

In de periode van 2020 tot en met 2022 is de gemeentelijke monumentenlijst uitgebreid met 15 objecten

Activiteit(en)

We stellen een uitgebreide en geactualiseerde gemeentelijke monumentenlijst vast en evalueren de financiële regeling op effectiviteit.

We leveren op verzoek informatie over erfgoedbeleid, monumentenzorg en de gemeentelijke monumenten.

Op onze gemeentelijke website is actuele informatie te vinden over erfgoedbeleid, monumentenzorg en de gemeentelijke monumenten.De intergemeentelijke samenwerking in het Kader van de Erfgoedpijler werpt zijn vruchten af. Er is al een aantal keren een beroep gedaan op de kennis en ervaring van de betrokken collega's, met name bij de actualisatie van de gemeentelijke monumentenlijst. De komende periode staat er kennisuitwisseling op de agenda op het gebied van beleid, duurzaamheid en de Omgevingsvisie/het Omgevingsplan.

We faciliteren cultuurhistorische projecten, zoals Zwartewatersklooster, Hooibergenterrein, Veerpoort en Hanze & Bedevaart / Religieus Erfgoed

Niet conform planning: Hooibergen terreinEind oktober 2018 hebben wij opdracht verleend aan de organisatie BOEi voor het maken van een haalbaarheidsonderzoek voor herontwikkeling van het hooibergenterrein. Als uitgangspunt voor de herontwikkeling gelden de doelen uit de notitie ‘Herontwikkeling Hooibergen Hasselt’ van de werkgroep Hooidelta. De gemeente heeft een faciliterende rol. Het haalbaarheidsonderzoek is begin 2020 afgerond. Naar verwachting zal er in de 2e helft van 2020 bestuurlijk besluitvorming plaatsvinden over het vervolg. Hierna volgt nadere berichtgeving.Conform planningDe Kaai ter hoogte van het brugwachtershuisje wordt op dit moment heringericht. De rijbaan is deels herstraat, de keermuur is geplaatst en grotendeels opgemetseld. Er is nader archeologisch onderzoek gedaan naar de fundamenten van de Veerpoort. De fundamenten geven een beeld van verschillende tijdslagen die elk hun eigen verhaal vertellen  De omgevingsvergunning voor de bouw van de poort is aangevraagd. De bouw van de Veerpoort staat in de eerste helft van 2020 gepland. Daarna starten we met de herinrichting van de Hoogstraat.De ondernemers en de centrummanager werken samen om de samenwerking te verbreden. Concrete actiepunten waar onder andere aan gewerkt wordt is het opzetten van een Stadsteam. Het maken van een binnenstadagenda en jaarplan en het verbeteren van de mobiele bereikbaarheid van de binnenstad.ZwartewaterskloosterBegin 2020 heeft de stichting Zwartewatersklooster een informatiebijeenkomst gehouden in Zwartewatersklooster met de inwoners. Daar hebben zij hun ideeën besproken over de wijze waarop de geschiedenis van het Mariënklooster weer ‘levend’ en beleefbaar gemaakt kan worden. Informatie over de bewonersgeschiedenis vormt hiervoor de basis. De komende periode vindt er bureauonderzoek plaats naar de geografische, historische en archeologische kennis en informatie, die bij verschillende partijen aanwezig is.

We schrijven het verhaal van Hasselt met als identiteit Hanzestad en Bedevaartsoord en we vertellen en visualiseren dit verhaal op de historische locaties.

Er is een route ontwikkeld die de geschiedenis vertelt van Hanzestestad Hasselt Bedevaartstoord. De conceptteksten van het verhaal zijn geschreven. Voor de uitvoering hebben we ook contacten met pandeigenaren.  Zodra de situatie het toelaat gaan we dit verhaal ook visualiseren in de openbare ruimte.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 11:46:18 met de export van 06/16/2020 11:44:24